Vihreä vaakunaleijona

Tänään hyvää itsenäisyyspäivää toivottaa vihreä vaakunaleijona.

Päivän puheenaihe näyttäisi olevan Vihreiden eilen julkaistu kampanjamateriaali. Siinä on kuvana valtakunnan vaakunaleijona ja sloganina 'Uusi Suomi'.

 

Pitkin nettiä epäillään, että tässä oltaisiin sorruttu vaakunaleijonan lainvastaiseen käyttöön jotenkin tietämättömyyttään. Tokkopa, sillä leijonaa ei ole voitu tähän käyttöön kopioida mistään suoraan eli se on pitänyt piirtää uusiksi, ja sen piirtäjällä on mitä ilmeisimmin koulutus. Graafisen suunnittelun opintoihin tahtoo kuulua pakollisia heraldiikan opintoja.

 

Kun kuukausi sitten käytiin ’homokeskustelua’, homoseksuaalien kirkollinen avioliittoon vihkiminen tai vihkimättä jättäminen oli pelkkä sivuseikka. Tosiasiassa käytiin keskustelua sitä, kuka kirkossa viime kädessä valtaa käyttää, teologit, kirkollisveronmaksajat vai verotusoikeuden myöntäjä. Ja näyttää siltä, että rahoittajien enemmistö tässäkin tapauksessa määrää, mutta mihin tämä lopulta johtaa, on tietenkin edelleen epäselvää. Keskustelu kylläkin laantui heti, kun vilautettiin vaihtoehtoa, että jos meteli ei lopu, kirkolta otetaan pois koko vihkimisoikeus.

 

Tässä Vihreiden kampanjassa halutaan testata, kenellä on oikeus väittää olevansa suomalainen ja käyttää väitteensä tukena valtakunnan vaakunaeläintä, ja kuka määrää, mitä on uusi suomalaisuus – ellei suorastaan ’perussuomalaisuus’. Kaikkihan tietävät, että kultasepänliikkeet myyvät vaakunaleijonatavaraa kuten riipuksia eritoten sellaiselle väsetölle, jota pidetään perussuomalaisten  kannattajakuntana.

 

’Homokeskustelussa,’ jonka parempi nimitys olisi ’kirkkokeskustelu’, kirkon jotkut jäsenet äänestivät jaloillaan. Onkin kiintoisaa nähdä, mitä tämä ’vaakunaleijonakeskustelu’ tuo tullessaan. Se voi vähentää ’isänmaallisuutta’, mitä sillä kulloinkin tarkoitettanee (voidaan tarkoittaa vaikkapa halukkuutta sitoutua työurien pidentämiseen), ja kylläpä kiinnostaa, minkä kannan vaikkapa nyt Helsingin Sanomat tähän loppujen lopuksi ottaa. Tänään Hesarissa älyttiin olla varovaisia. Ja mitä sanoo vaikkapa Soini ja kuka antaa hänelle palstatilaa sen sanomiseksi. Hesaria antoi jo tilaa Herlinille, vaikka Herlinillä on omakin lehti –se Uusi Suomi. Tarkoittaako tämä sitä, mitä Vihreät väittävät, että se uusi Suomi ei tosiaankaan riitä?

 

Ensimmäisenä juolahtaakin mieleen, että kenties tässä on laskelmoitu, että kampanjan julkistamisella itsenäisyyspäivän tietämillä voidaan peluuttaa mitä erilaisimpia tahoja toisiaan vastaan ilman, että tarvitsee itse liata käsiään ollenkaan.

 

Henkilökohtaisesti minua huolettaa taas vain se, että tämäkin jupakka leviää valtakunnan rajojen ulkopuolelle. Miten tätäkin nyt sitten selität ulkomaalaisille tutuille… (6.12.2010)