Talvivaaran liemet

Heikkinen, Markku. Talvivaaran miehet. Suomi 2015.

Koska satoi ja lumet sulivat niin että lähes kohisi, kävimme läksimme alkuillasta elokuvateatteri Kuvakukkoon katsomaan Markku Heikkisen dokumenttielokuvan Talvavaaran miehet saadaksemme vallan visuaalisessa muodossa tietoa, mitä sieltä kaivokslta alkaa sulamisvesien mukana tänne meille valua. Kuopiossa nääs sattui olemaan tänään ns. ennakkoesitys, jossa oli ohjajakin läsnä.

Ensinnäkin oli hiukan lohduttavaa, että jotkut muutkaan eivät osaa laskea enkä vain minä. Kaivoksen saostusaltaat oltiin mitoitettu vain kipsisakalle, ei vedelle, sillä veden oltiin arveltu haihtuvan maakasoista, joissa bakteerit suorittivat hajotuspuuhaansa eri aineksien erottelemiseksi. Mutta sitten tulin yllärinä, että Suomessa nyt on tätä lunta, joka sulaa, ja lisäksi silloin tällöin sataa suoraan vettäkin.

Näytettiin epätoivoisia kokouksia, joissa paikalliset asukkaat väittivät kaivoksen asiantuntijoiden valehtelevan vuodesta toiseen. Oli kuvaa altaiden vuotojen tukkimisesta, vuotojen leviämisestä paikasta toiseen ja kaivosten työntekijöiden tuskaisista ilmeistä ja asukkaiden kiukkuisista.

Mukana oli muutama ympäristöaktivisti, joiden kunniaksi on luettava, että ongelmiin aletiin saada siltä kantilta asiantuntevia mielipiteitä.

Toisessa vaakakupissa teknisen epäonnistumisen ja ympäristötuhojen kanssa olivat sitten duunarit, joiden leipä oli Talvivaarasta kiinni. Tosi fiksuja duunareita. Kaikki tunnustivat, että paljon oli pielessä, mutta toisiasioihin kuului myös se, että he olivat joutuneet yhteisössään ongelmiin. Jopa kuulemma lapsia kiusattiin koulussa, jos iskä tai äiskä oli Talvivaaralla töissä.

Melkoinen ongelmakimppu. Rahaakin tämä kaikki on niellyt, mutta eräs keskusteluun osallistuja totesi, että ei kuitenkaan läheskään niin paljon kuin lähetetään Kreikkaan.

Hyvä dokumentti. Tulee kuulemma telkkariin, ja siihen versioon on tulossa vesienhallinnan asiantuntijan näkemys täydennyksenä, jos vain Ylelle sopii. Kyseinen vesienhallinnan asintuntija nimittäin lähti Talvivarasta, koska ei saanut käyttöön koko sitä systeemiä, joka hänen mielestään kaiken sen roinan putsaamiseen oltaisiin tarvittu.

Ja nyt ne mm. uraania sisältävät liemet ovat lähdössä liikkeelle sieltä kohti etelää...

 

Jotenkin kuitenkin hienoa, että elokuvan tekijä oli saanut luvan tehdä elokuvansa katastrofikaivoksella. Tämä erottaa meidät vaikkapa nyt Kiinasta. (20.2.2015)