Informaatiograafinen pläjäys

Informaatiografiikan pitää olla helposti ymmärrettävää. Ellei siihen pystytä, pitää kirjoittaa rehellista asiatekstiä.

Piti mennä viikonlopuksi Suonenjoelle, mutta eräät jalkapallo- ja jääkiekko-ottelut esitivät siitä. Joten olen Kuopiossa, mikä onkin lepäämisen kannalta parempi paikka. Suonejoella en nimittäin malta millään pidättäytyä epätoivoisesta ja tuhoon tuomitusta taistelusta esimerkiksi pihlaja-angervon, spirean ja saraheinän muodoissa esiiintyvää kaaosta  vastaan.

Olenkin nyt sitten näpytellyt tietokoneella erikoislaatuista informaatiograafista pläjäystä. Minulla toki olisi täälläkin muutakin tekemistä kuten parvekkeen kesäkuntoonlaittaminen ja talvikamppeiden varastoon vieminen. Mutta siitä huolimatta…

Informaatiograafinen pläjäykseni on anti-tuftelainen ja toisaalta antimarkkinamiesmäinen.

 

Suurin osa informaatiografiikasta on tosiasiassa erittäin vaikeatajuista, niin vaikeatajuista, että mieluumin saman tiedon lukisi ihan proosatekstinä tai katsoisi rehellisenä taulukkona. Informaatiografiikaa kannattaakin tehdä vain, jos graafisen esitykseen saa jotenkin survottua yhteen sellaista informaatiota, joka teksti- tai taulukkomuodossa vaatisi lukijan monimutkaista ja jatkuvaa vertailua eli hyppimistä sinne tänne. Mutta kuten sanottua, se ei myöskään saa vaatia erikseen omaa oppimista itseään varten.

Olen tässä nyt väsännyt erikoislaatuista, etäisesti karttaa muistuttavaa esitystä, jossa on yhdistetty valtioittain uskonto (esim. sunnat ja shiiat erikseen, samoin tilanteet, jossa maassa on molempia lähes saman verran tai valta on eri suunalla kuin enemmistöllä, kristityistä myös eri suunnat…), väestömäärä, alle 15-vuotaiden osuus tästä väestöstä (en löytänyt helposti tilastoa alle 25-vuotiaista, mikä olisi ollut parempi) ja lukutaidottomien osuus koko väestöstä. Haaveena olisi yhdistää tähän vielä erikseen lukutaitoisten meisten ja naisten osuudet ynnä bruttokansantuote per capita. Vaikka näitä haaveita ei vielä ole toteutettuna ainakaan rittävän hyvin, jo toteutetuista osista näkee erittäin selvästi, missä maailmassa kiehee ja miksi, ja mihin suuntaan kiehunta etenee ja miksi jotkut haluavat estää tämän etenemisen. (18.5.2013)