Julkaisugrafiikan ooppera?

Edelleen harmittaa, että kirjat ovat markkinoilla bulkkitavaraa.

Edelleen askarruttavat kirjat tuotteena…

Miksi kirjat ovat kaikki saman hintaisia, jos ne ovat samalla tekniikalla toteutettuja, täysin sisällöstä riippumatta? Kyllä musiikissa pianon soittaminen joissain sukujuhlissa (ei omissa) on eri hintaista kuin konsertissa, ja konserttienkin kohdalla riippuu vähän esiintymispaikasta ja esiintyjästä. Sen sijaan esimerkiksi kovakantisena myytävä romaani on aina jokseenkin samanhintainen olipa sen kirjoittanut kuka tahansa ja olipa aihe mikä tahansa tai kirjoittamisen taso mikä tahansa ja myytiinpä sitä missä tahansa.

Päässäni on syntynyt kauhistuttava ajatus. En melkein uskalla ajatellakaan sitä, sillä en kykene kuvittelemaan, millaista elämäni olisi ollut ilman kirjastoja, mutta…

Ettei vain olisi niin, että kirjastot ovat syyllisiä siihen, että kirjoja myydään kuin bulkkitavaraa, kuin tukkipuuta? Ihmiset eivät suostu maksamaan kirjoista paljon mitään, koska niitä saa ilmaiseksi luettavakseen kirjastosta?

Vai onko takana sellainen periaatteessa jalo ajatus, että ihmisiä ei haluta ohjata ns. huonon kirjallisuuden pariin sillä, että se on halvempaa kuin ns. hyvä, ja siksi molemmat pidetään samanhintaisina ostajalle?

Viime kesänä jouduin tilanteeseen, jossa kuulin, mitä eräs henkilö on saanut tekstistään kustantajalta ja mitä minä olen saanut nuoruuteni päivinä kuvittajana, ja hintaero oli minun hyväkseni 20-kertainen, mutta silti minä pidin iässä 20 ja risat saamaani rahamäärää niin alhaisena tuntipalkaksi suhteutettuna, että luovuin haaveista ryhtyä kuvittajaksi.

Eikö kirjoja voisi esimerkiksi brändätä? Olisiko mahdollista kuvitella, että kuluttaja maksaisi vaikkapa viisinkertaisen hinnan samalla tekniikalla valmistetusta kirjasta kun toisesta vastaava, jos sillä olisi antaa jonkinlainen brändilupaus?

Olisiko mahdollista kehittää jonkinlainen julkaisugrafiikan ooppera?

Sillä nyt ongelma tosiaankin on, että julkaisugrafiikan alalla on surkeat palkat. Graafinen suunnittelija ei käytännössä voi ryhtyä julkaisugraafikoksi. Niihin hommiin ajautuvat helposti luuserit, joskin tässä yhteydessä pitää muistaa muutamat poikkeukset, jotka ovat onnistuneet todella tekemään käsittääkseni taloudellisestikin kannattavan uran sillä sektorilla, kuten Marjaana Virta. (20.11.2012)