Kutvonen

Kutvosen historiaa ja huonekaluja 30.9.–23.10.2020. Suonenjoki-Seura. Kellarikalleria (pääkirjaston yhteydessä) Olavi Leskisen katu 12, Suonenjoki.

Suonenjoen pääkirjaston yhteydessä toimivassa Kellarikalleriassa on meneillään Suonenjoki-Seuran järjestämä näyttely Kutvosen huonekalutehtaan tuotannosta.

Julius Kutvonen
(1896–1962), torpanpojasta menestyväksi liikemieheksi kohonnut puuseppä, aloitti toimintansa ihan vain siinä kotosallansa heti Suomen saatua sisällissotansa sodittua eli kesällä 1918. Kotinurkat kävivät pieniksi heti 20-luvulla. Niinpä rakannettiin tehdas ja siitä erillinen liikerakennus, joista viimemainittu on edelleen pystyssä Suonejoen keskustassa.

Tehtaan tulipalon jälkeen lopullinen tuotantolaitos valmistui vuonna 1936, ja siellä tehtiin huonekaluja aina vuoteen 1988 eli yli 20 vuotta itsensä Juliuksen kuoleman jälkeen. Kutvosen tuotteet olivat niin sanoakseni tavallisen ihmisen huonekaluja, ja niitä löytyneekin jokaisesta suonenjokelaisesta huushollista, vaatimattomimmastakin ainakin suurina sarjoina valmistettuja keittiökalusteita. Vieressä on siisti, vihreäksi maalattu keittiön kalusto näyttelystä.

Useimmat "kayttökutvoset" lienevät jo monilla muillakin samassa tilassa kuin tämä jo ajat sitten pihaan kukkatelineeksi siirtynyt eksemplaari, samanlainen kuin ylemmän kuvan tuolit. Isäntä muistelee, että tuoli olisi ollut puupintainen, ei maalattu. Tähän nyt jo kulahtaneeseen siniseen kuosiin tuolin on saattanut anoppini aikanaan.

 

 

 

 

 

 Työtehoseuran innovaationa syntyi noin vuonna 1945 suomalainen erikoisuus, astiankuivauskaappi, joka sijoitettiin tiskauspaikan yläpuolelle siten, että pestyjen astioiden vesi saattoi valua pois. Nykyisin tämä on suomalaisissa kodeissa itsestäänselvyys, joten keksinnön tuoreus saattaakin yllättää. Astiankuivauskaapin ansiosta säästyi työtä, ts. astioiden kuivaaminen. Tässä Kutvosen versio puutarhavaraston seinälle siirtyneenä.

Kutvonen valmisti myös "tavallisen ihmisen antiikkihuonekaluja" eli tyylihuonekaluja, vanhojen huonekalujen uusia mukaelmia. Nämä eivät toki olleet aivan kaikkien ulottuvilla, mutta kylläkin monien sellaisten, joilla oli ylimääräistä, vaikkakaan ei niin paljon, että varaa olisi ollut aitoihin antiikkihuonekaluihin. Kutvosen materiaalina näissä oli nimenomaan koivu. Tässä on koivuinen pinta päässyt suorastaan näkyviin toisin kuin useimmissa tapauksissa.

Kutvosen tehtaalla valmistettiin tuonnempana eli Juliuksen jälkeisinä aikoina myös Eliel Saarisen alkuperäisten piirustusten mukaisia huonekaluja.

Kutvosen tehdas on purettu ihan vastikään, vuonna 2018. (2.10.2020)