Laitemainontaa

Menettääkö Apple teräänsä laitteidensa markkinoinnissa maailmassa jälkeen Steve Jobsin?

En kauheasti seuraa insinöörien edesottamuksia, mutta tulin tuossa selailleeksi uusinta Wired-lehteä.
 

Minä en tiedä, mikä tämän julkaisun tausta on. Varmaan jotain muutakin saisi selville, jos penkoisi, kuin vain sen, että julkaisija on Condé Nast.
 

Monta kymmentä vuotta sitten, kun tämä lehti alkoi ilmestyä, tarkoitus ilmeisesti oli pyrkiä lanseeraamaan sähköistä viestintää perinteisen eli painetun viestinnän asiantuntijoille ja käyttäjille. Lehteä painettiin usein kahdeksalla värillä - normaaleilla nelivärisarjan väreillä plus neljällä PMS-värillä, jotka olivat metallivärejä tai fluoresoivia värejä - ja kansi saattoi olla painettu pelkästään muunnetulla nelivärisarjalla, ts. värejä oli neljä, mutta ne eivät olleet normaalit prosessivärit. Tämä kaikki oli tietenkin jotain sellaista, mitä ei edes huomannut kukaan muu kuin ne, jotka ammattinsa takia painotekniikasta jotain tiesivät ja painotekniikan erikoisuuksia arvostivat. Ennen kaikkea vain joka painettua viestintää käyttävät tai sitä tekevät älysivät, että tuo kaikki oli hitsin kallista lystiä.
 

Homma meni kuitenkin pitkään metsään siksi, että pojat kuvittelivat, että pelkkä kallis tekniikka riittää. Euroopassa Wired-lehdelle naurettiin niin kuin nousukkaille nauretaan. Oltiinhan Wiredissa kuviteltu, että pelkästään paljon rahaa mättämällä lehdestä tulee ammattilaisten keskuudessa arvostettu. Lehti oli typografisesti täysin ammattitaidoton, ja siksi siitä luultavasti oli enemmän haittaa kuin hyötyä sähköisen viestinnän asialle. Todistihan se, että ihmiset, jotka kannattavat sähköistä viestintää, eivät tiedä typografiasta mitään, joten olisi vain toivottavaa, että he pysyisivät rahoineen erossa nyt sitten edes painetusta viestinnästä.
 

Katastrofia pehmensi se, että lehteen oltiin saatu nimekkäitä kirjoittajia, jotka eivät olleet ollenkaan tyhmiä alallaan toisin kuin lehden ulkoasun tekijät graafisessa suunnittelussa.
 

Sittemmin ulkoasu on skarppautunut, ja värit ovat supistuneet normaaliin neljään. Sähköinen viestintä - tänä päivänä voidaan kai sanoa perinteinen verkkoviestintä - osoittautui Wiredin ponnisteluista huolimatta niin huonoksi keksinnöksi kuin alkuun oletettiinkin, ja vasta nyt iPadien myötä sähköisellä medialla aletaan voida tehdä jotain visuaalisesti kiinnostavaa. Tähän asti verkkoviestinnän tekemiseen on esim. ollut mahdotonta värvätä visuaalisesti lahjakkaita ihmisiä, koska mainitulla tekniikalla ei ole voinut tehdä mitään, mikä olisi minkään näköistä. Mutta kuten sanottua, tämä tilanne tulenee nyt muuttumaan.
 

Mielenkiintoisempaa kuin itse jutut Wiredissa ovat ilmoitukset, joita tosin amerikkalaiseen tapaan on välillä vaikea erottaa toimituksellisesta aineistosta. Yhdessä kiinnostavassa kaupitellaan aika selkeää Mäcci-läppärin, lähinnä Airin, kopioita. Se on ohut ja siinä on alumiinikuori, ja kyseessä on rehellinen PC. Ihmetystäni herättää ilmoituksen kuva. En voi olla ihailematta sitä, että sen tehnyt mainostoimisto on saanut asiakkaan ostamaan sen kuvan. Tuotetta myydään periaatteessa ikään kuin pelkällä tuotekuvalla, ja tuote on kuvattu puoliksi kansi auki vain syrjästä - ts. sitä yritetään myydä tietokoneen ohuudella.
 

Voin kuvitella sen presentaatiopuheen, jossa AD on väittänyt, että jotenkin mustavalkoisen oloisesti esitetyn tuotteen seisominen kulmallaan kuvastaa jotain hitsin tasapainoa tai zenmäistä harmoniaa. Luultavasti AD on vain ollut edellisen yön ryyppäämässä eikä ole kerennyt tekemään tätä. Mutta vakuuttavaa on ollut idean myynti.
 

En tosin usko, että tuote menee kaupaksi. Ilmoitus nimittäin herättää katsojassa lähinnä myötähäpeää, onhan se kopioitu niiltä ominaisuuksiltaan, joilla sitä myydään. Kohderyhmän kiusaantumisella ei tietääkseni ole ikinä kyetty myymään mitään. Kiinnostavaa nähdä miten käy. Voihan olla, että ajat ovat tässäkin mielessä muuttuneet.
 

Lehden neloskannessa on sitten Applen uuden puhelimen ilmoitus. Nyt alkaa Applen mainonnassa näkyä, että Steve Jobs on kuollut.
 

Tai en ole kovin tarkkaan seurannut, miten tämä Applen mainonta on aivan viime aikoina mennyt, mutta silmään pistää se, että Applen merkin suoja-alue on radikaalista jossain vaiheessa pienentynyt. Applehan oli aikanaan kuuluisa siitä, että se otti ensimmäisenä käyttöön todella väljän suoja-alueen. Sen merkin ympärillä aina kokonaisen ompun verran tyhjää, ehdottomasti. Po. ilmoituksessa merkki eli omppu on aiempaan käytäntöön nähden todella lähellä iPhone 4 -logoa.
 

Toiseksi tuotetta myydään nyt muiden kulutustavaroiden kulutuksella. Kun Apple on aiemmin sotkeutunut muiden kuin omien vehkeidensä myyntiin, kyseessä ovat olleet kulttuurituotteet kuten musiikki tai kirjat. Tässä ilmoituksessa uutta Applen puhelinta markkinoidaan kahvipaikkoilla.
 

Jobs-vainaa oli erittäin kulutuskriittinen. En tiedä, mitä hän nimenomaan kahvista tuumasi, mutta firmassaan hän vaihdatti jääkaappiin pesiytyneet kolajuomat hedelmämehuihin, joten kahvi Applen yhteydessä on käsittääkseni jotain, mikä poikkeaa reilusti aiemmasta linjasta.
 

Uusi suunta saattaa olla letaali. Ne, jotka ovat aiemmin valinneet Applen, koska se on merkinnyt kriittistä suhtautumista insinööri- ja kulutuskulttuurivetoiseen mainstreamin elämäntapaan, joutuvat nyt pettymään. Jos Apple ei ideologialtaan enää poikkea muista laitevalmistajista, tässä voi saman tien ruveta ostelemaan muiden firmojen laitteita. (22.4.2012)