Lisää informaatiografiikasta

Näinköhän tässä vielä päädytään Korean siirtomaaksi?

Kuten on moneen kertaan todettu, graafinen suunnittelu on kriisissä, mikä kylläkin on sen normaali tila. Olen povannut uutta viisastenkiveä informaatiografiikasta, ja silloin tällöin jotkut muutkin esittävät saman ennustuksen. Viimeisimmässä Eyessa oli informaatiografiikasta näyttävä ja asiantunteva juttukokonaisuus, josta kirjoitin tälle blogillenikin, ja nyt oli uusin Novum informaatiografiikan teemanumero.
 

Informaatiografiikka on periaatteessa vanha asia, mutta nyt, kun se on noussut tapetille, alkaa käydä akuutiksi ongelmaksi täsmällisen terminologian puute. Novumin teemanumeron Plus-liite oltiin otsikoitu "Graafinen suunnittelu ja arkkitehtuuri", ja liitteen jutut käsittelivät lähinnä näyttelygrafiikkaa ja opastejärjestelmiä - Lontooseen olympialaisten tiimoilta suunniteltu uusi kaupungin opastejärjestelmä tietenkin etunenässä (Tim Fendley ja hänen toimistonsa Applied_) - ja sitten erikseen oli kaksi juttua suurten tietomassojen visuaalisesta esittämisestä lähinnä painotuotteissa. Pääsääntöisesti näitä kaikkia on perinteisesti kutsuttu yhteisnimityksellä informaatiografiikka, mutta luultavasti terminologia tulee tarkentumaan.

 

Informaatiografiikkaan voidaan lukea myös käyttöliittymäsuunnittelu.
 

Viimeisen Wired-lehden vilkaisun perusteella insinöörejä näyttäisi nyt huolettavan se, että korealaiset ovat ruvenneet väsäämään vempaimia, jotka ovat jotain puhelimen ja tabletin välimailta, ts. älypuhelimia, jotka ovat tabletin kokoisia. Länsinörtit ovat naureskelleet blogeissaan näille vinosilmien vehkeille, mutta jostain syystä erästä tällaista laitetta, Samsungin Galaxy Note'ia, onnistuttiin myymään toukokuun aikana 5 miljoonaa kappaletta. Vaikka siinä on huonot ohjelmat ja se on Android-laite, jonka kaikki tavara skaalautuu Android-laitteiden kaiken kokoiseille näytöille pikselöityen mennessään. Aasialaisesta näkökulmasta siinä on verraton kynä, vaikkakaan se ei kuulema tunnista painetta, mutta olen kuullut luotettavasta lähteestä, että Samsung olisi aloittanut yhteistyön Vacomin kanssa ongelman ratkaisemiseksi.
 

Minun villi arvaukseni on, että seuraavaksi vinosilmät rupeavat tekemään käyttöliittymänsäkin omien makutottumustensa mukaan( esim. perustuen kynällä piirrettäviin merkkeihin, sillä Aasiassa on hirmuinen määrä kirjoitusjärjestelmiä) ennen kaikkea tyydyttämään kiinalaisen kohderyhmän tarpeet, ja siinä sitä tuleekin sitten olemaan länsimaisilla insinööreillä naurussa pitelemistä. Ja silloin menetetään markkinat  ja päädymme korealaisten siirtomaaksi.


Jos hyvin käy, sillä länsi ei suuremmin kiinnosta korealaisia. Englannin kieli on sikäläisen nuorison pakkoruotsi, sillä miksi opiskella kieltä, jota kukaan ei puhu ainakaan missään, missä voi tehdä bisnestä? Maailman puhutuin kieli on mandariinikiina, ja maailman suurin markkina on Kiinan kansantasavalta. (5.6.2012)