Multikulttuurista typografiaa

Novum 05/10.München 2010.

Kunnianarvoisan Gebrauchsgrafikin seuraajan Novumin uusimmassa eli toukokuun numerossa on tällä kertaa plus-liitteenä jutuja Lähi-idästä.

Jotenkin kuvaavaa graafisen suunnittelun alennustilalle, että tästä vanhasta ammattilaislehdestä on tätä nykyä tullut lähinnä opiskelijoille suunnattu.

Yhtä kaikki, yksi Lähi-itä-juttu kertoo piirtämisen opettamisen ongelmista jerusalemislaisessa taide- ja muotoilukoulussa, kuvavihamielisessä ympäristössä. Toisessa esitellään libanonilaista graafista suunnittelua, jossa yritetään parhaan mukaan yhdistää arabialaista ja länsimaista typografiaa, paikoin jopa onnistuneesti. Kolmantena mainittakoon pari juttua iranilaiseta graafisesta suunnittelusta, joskin ensimmäinen jutuista kertoo vain iranilaissyntyisestä, nykyisin Saksassa asuvasta Saeeid Dastmalchianista.

Kiinnostavin juttu periaatteesa on juttu Amman-nimisstä kirjaintyypistä, josta on tehty arabialainen ja latinalainen versio. Kirjaintyyppi on kylläkin huono. Varsinkin extra boldissa leikkauksessa näkyy, että kirjain perustuu länsimaiseen kirjainten piirtämistapaan, mikä näkyy järkyttävästi esim. nun-kirjaimessa. Suunnittelija itse sanoo pitäneensä suurimpana haasteena arabialaisen kirjoituksen pitkiä horisontaalisia ligatuureja, ja siltä tulos tosiaan näyttää. Ongelma on huonosti ratkaistu. Kirjaintyyppi on kuitenkin käytössä Jordaniassa laajalti. (21.5.2010)