Painotekniikan renessanssi

 Ehkä painotuotteet eivät sittenkään häviä maailmasta.

Painotekniikan katoamista maan kamaralla on povattu jo 20 vuotta. Sitä eikä maailmanloppua ei ole kumpaakaan kuulunut. Verkkoviestinnän on odotettu korvaavan kaiken painotuoteviestinnän, ja turhaan on odoteltu.

 
Jotain painotuoteviestinnästä onkin kadonnut tai katoamassa. Painotuotemainonta on häviämässä, niin kuin nyt lehti-ilmoitukset. Tavarat saavat myydä itsensä pakkauksillaan kauppojen hyllyltä - etenkin päivittäistavaroiden kohdalla on näin. Ja muissa tuotteissa kauppa siirtyy enenevässä määrin nettiin.
 
Mutta kyllä minua on hämmästyttänyt se, miten digitaalipainokoneet ovat kehittyneet. Niitä on, kuulkaa, sellaisia, jotka voivat painaa nelivärisarjan lisäksi valkoista painoväriä ja lakan. 
 
Tähän on varmaan ajanut se, että kosketusaisti on aika vetoava aisti. Paperimarkkinoille tursuaa kaiken aikaa mielenkiintoisilla pinnoilla varustettuja papereita, jotka ovat villin värisiä. Ne edellyttävät valkoisen painovärin. Sillä jos valitsee tuollaisen villipintaisen paperin valkoisena ja painattaa siihen jonkun värin, pinta katoaa painovärin alle. Siispä noissa erikoisesti pinnoitetuissa papereissa on näyttäviä värejä ikään kuin valmiiksi. Mutta juuri mikään off set -painoväri tai digitaalipainovärihän niistä ei näy. Pitäisi käyttää metalli-PMS-värejä, foliointia tai silkkipainoa.
 
Usein noille villeille papereille ei paineta kovin isoja painoksia, jolloin digitaalipaino on tosiaankin varteenotettava vaihtoehto, varsinkin, jos koneisiin tosiaankin saadaan valkoinen. Ja lakka!
 
Huomenissa meille tulee töihin joku esittelemään tuollaista konetta. Olenpa aika täpinöissäni.
 
Olin täpinöissäni tänäänkin, sillä kävin pitkästä aikaa painotalossa oikein esittelykierroksella. Koska painotalo teki vaikutuksen, mainittakoon, että kyse oli vaasalaisesta Arkmediasta. Esitelykierrokselle antauduin lähinnä siksi, että painotalosta oli myyntijohtaja  käynyt työpaikallani markkinoimissa firmaa, ja jättänyt peräänsä aika vaikuttavan näyteviuhkan. Jokainen siinä esitelty tekniikka oli minulle sellaisenaan toki entuudestaan tuttu, mutta siinä oli erikoisia yhdistelmiä. Juuri esitellyt mallit eivät mielestäni olleet aivan täydellisiä, mutta mielessäni virisi joukko ideoita. Ne omatkin ideani olivat oikeastaan vanhoja, mutta nyt mieleeni juolahti, mitä noista aineksista sopivasti yhdistelemällä voisi kokeilla.
 
Uskokaa tai älkää, mutta painotekniikka saattaa elää renessanssiaan. Tai ehkä tämä on joutsenlaulu. Oli kummin tahansa, nyt on painotekniikassa enemmän mahdollisuuksia kuin ikinä tätä ennen. (15.1.2013)