Tadžikistanista

26.03.2024

Tadžikistan on nyt lyönyt itsensä maailmankartalle.

Aamutuimaan:Monesti tällä blogilla mainitussa infograafisesta esityksestäni Euroopasta, Lähi-idästä ja osasta Aasiaa (jokusella Afrikan maalla höystettynä) käy ilmi, että Tadžikistan on tämän (kieltämättä valikoidun) esityksen kolmanneksi köyhin maa – köyhempiä ovat Afganistan ja Sudan.

Eilen Ylellä kerrottiin, että Khorasan ei olekaan vain se entinen Iranin maakunta Afganistanin ja Pakistanin vastaisella rajalla Pashustanin jatkona länteen päin, vaan Khorasan on myös muinainen iso valtakunta, jota ISIL-K:n arvellaan tavoittelevan jonkinlaisena uudelleen syntyvänä paratiisina.

Tadžikistanin iskeytyminen tietoisuuksiin johtuu nyt siis siitä, että Moskovan laitamien Crocus-keskuksen iskun syyllisinä on otettu kiinni neljä henkilöä, joista kolmen on kerrottu olevan Tadžikistanista. Alkuun väitettiin, että yhdellä olisi ollut Ukrainan passi, mutta tämän neljännen miehen kansallisuudesta ei ole sen koommin ollut puhetta, mistä on juolahtanut mieleeni, että tämä on mahdollisesti kiinalainen. En keksi muita syitä kansallisuuden salaamiseen, paitsi tietysti sen, että tyyppi olisi kantavenäläinen. Näiden oletetaan edustavan ISIL-K:ta. Itseäni epäilyttää, että ovatkohan oikeat syylliset, koska heidät saatiin hämmätyttävän nopeasti kiinni, kun ottaa huomioon, että oli perjantai-ilta vilkkaalla alueella ja asialla olivat yleensä hitaasti toimeen tarttuvat venäläiset viranomaiset, jotka korvaavat mielellään hitautensa sitäkin hurjemmalla väkivallalla vähän kuin ärsyyntyneenä siitä, että taas pitää tehdä jotain.

Tadžikistan on mahdotonta seutua. Toki siellä 1980-luvun lopulla pistäytyessäni oli talvi – se kylläkin oli jo lopuillaan, ja oli kova vuoriston lopputalven valo – mutta silti uskallan väittää, että seutu on hirmuisen karua, oli vuodenaika tai vuosikymmen mikä tahansa. Elinkeinomahdollisuudet ovat takuuvarmasti vähäiset, ja niinpä sieltä on nykyisin lähdetty joukolla Venäjälle vierastyöläisiksi. Ihmiset olivat 80-luvulla yrmeitä eivätkä selvästi pitäneet ulkomalaisista, eivät edes venäläisistä, ja tällä kannalla olivat myös lapset, vaikka lapset yleensä ovat positiivisen uteliaita ympäri maailman.Oheisen kuvan pojat heittelivät meitä ensin kivillä, mutta osoittivat sitten haluavansa ruveta kanssamme käsirysyyn.

 

Myöhemmin vähän ennen iltaseitsemää:

 

Tutkintavankeuteen suljettuja on Moskovassa nyt kahdeksan, ja näistä neljä on todettu tadžikistanilaisiksi ja yksi kirgiisiksi. Lopuista kolmesta ei olla sanottu muuta kuin että nämä ovat saman perheen jäseniä ja yhdellä on Venäjän passi.

 

Kiinakin on viimeisen viikon sisällä saanut osansa iskuista, nimittäin Pakistanissa kolmesti. Tämänpäiväisessä kuoli viisi kiinalaista insinööriä ja heidän kuljettajansa näiden ollessa matkalla patotyömaalle, joka on Kiinan hanke. Muut kaksi tapahtuivat aiemmin ja kohdistuivat Pakistanin laivastotukikohtaan ja strategiseen satamaan, joihin Kiinan on sijoittanut miljardeja. Islamistit ovat yleensä operoineet tuolla luoteessa, missä tapahtui tämänpäiväinen isku ja mistä he pyrkivät häätämään kiinalaiset pois riistämästä Pakistanin mineraaleja. Mutta Pakistanin valtiovalta puolestaan on kiinalaishankkeiden suhteen tarkalleen päinvastaisella kannalla...

 

Jotain isompaa näyttäää nyt tapahtuvan tuolla seudulla ulottuen Pakistanista pohjoiseen päin Afganistaniin ja näköjään vielä Tadžikistaniin ja Kirgiisiaankin, ja länteen päin Iranin puolelle.

Viimeksi muokattu: 26.03.2024
Kommentit (0)
« Edellinen sivu 4 / 36 Seuraava sivu »