Pitkästä aikaa sukat

21.03.2023

...ja Kiina-spekulaatiota.

Nyt on niin onnettomasti, että talvisesongin ensimmäiset sukat valmistuivat eilen, kevätpäivän tasauksena. Lanka on ostettu joulutorilta, eikä sitä tuottavaa tehdasta kuulemma ole enää olemassa. Lanka on paksua, ja kun neule on kuvioneuletta kirjoneuleena, sukat ovat todellakin paksut. Samaa neuletta on myös pohja. Laitoin sukkiin nahkapohjat. Kylläpä on pehmoista näillä tassutella kuivalla kelillä vaikka postilatikolla.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Eilen eli 20.3.2023 matkusti Xi Jinping Venäjälle. Samana aamuna saatiin lukea, että Keski-Afrikan tasavallassa oltiin tapettu yhdeksän kiinalaista ja kaksi oli lisäksi loukkaantunut. Asailla olivat olleet venäläiset Wagner-sotilaat. Olisipa lysti olla kärpäsenä Kremlin katossa kuuntelemassa aiheesta käytävää keskustelua.

Minä suhtaduin heti alkuunsa epäluuloisesti propagandaan Kiinan ja Venäjän välisestä rajattomasta ystävyydestä, sillä olen ollut tilaisuudessa henkilökohtaisesti havainnoida, miten hirveästi venäläiset ja kiinalaiset inhoavat toisiaan ihan arkisen kanssakäymisen tasolla. Eikä pidä unohtaa, että Neuvostoliitto taisi olla sillä ja hilkula hyökätä ydinasein Maon Kiinaan 1969, mistä ei siis ole kovin pitkää aikaa edes. Eilen kuultiin aihepiiristä kotimaista asiantuntijaa, Jyrki Kalliota, niin Ylellä kuin muuallakin, ja hän totesi saman minkä minä jo silloin yli vuosi sitten: Kiina ja Venäjä eivät ole ystäviä, eikä se riipu siitä, mitä erilaiset mediat syystä tai toisesta yrittävät tuputtaa.

Miksi moista sitten tuputetaan, vaikka kukaan – ainakaan vähääkään näihin valtioihin perehtynyt maallikko – ei kertakaikkiaan usko? Tapaus muistuttaa takavuosien Arabikevättä, jonka väitettiin alkaneen siitä, että yksi hedelmäkäuppias tappoi itsensä ja Syyrina tilanteen alkua, jonka väitettiin syttyneen, kun muka pari pojanjolkkia oli maalannut graffiteja Deraassa ja saanut pikaisen kuolemantuomion tästä hyvästä. Nämä tapaukset selvisivät toki, mutta todella pitkän ajan kuluessa ja pikkuhiljaa, ja juuri painattamani omakustanteeseen Itäisiä blogijuttuja pistin peräjälkeen blogijutut, joissa kirjasin ylös länsimedian viestintää ja epäilyksiäni aina siiheksi, kun uskottava versio tapahtumain kulusta syntyi. Siitäkään ei toki voida tietää, onko sekään varsinainen totuus, mutta ainakin lopulta saatiin aikaan uskottava keitos.

Covid 19 -juttujakaan en ole tähän mennessä uskonut. Tauti itsessään on satavarma fakta, sairastin sen itsekin, tosin lievänä sen vaiheen, jona virusta oli kotitestin mukaan elimistössä, mutta seurauksena oli ankara väsymys "parantumisen" jälkeen, mikä on saattanut olla viruksen kehittämisessä jopa se varsinainen päämärä.

Minä nimittäin en ole uskonut minuuttiakaan, että virus olisi lähtenyt liikkeelle wuhanilaiselta torilta suoraan hevosenkenkälepakosta.

Ensinnäkin on muistettava jo alkuasetelma. Lintuinfluenssa oli ehkä tapaturma, joka johtui kiinalaisten vapaamielisestä paskan käsittelystä. Kiinalaisia hämmästytti, miten tauti sai koko maailman hälytystilaan. Vuoden 2009 sikainfluenssakin saattoi olla vahinko – mutta saattoi myös olla, että sen kohdalla Kiina jo aktiivisesti kartoitti, miten koko maailman paniikista saatettaisiin hyötyä. Ainakin Kiina kehitti hienoja propagandasysteemeitä, ja minäkin katselin Kiinan sisäisillä lennoilla vetävästi räppääviä animaatiopossuja, jotka kertoivat, että kaikki vihannekset pitää nyt aina keittää. Kolmas kerta eli tämä vuonna 2020 ilmoille pärskähtänyt covid 19 ei näin ollen mitenkään voinut olla vahinko. Sitä voivat pitää puhtaana sattumana vain sellaiset henkilöt, joiden mielestä kaikki vierasta kulttuuria edustavat ovat tyhmiä. Ja minä voin kyllä kertoa, että Kiina on niin vaikea yhteiskunta, että jos kiinalainen on ylipäätään elossa, tämä on väistämättä erittäin älykäs, mistä yhtä väistämättä seuraa, että jos Kiinassa lähtee kolmannen kerran globaalisti liikkeelle hyvin samantapainen virus kuin kaksi kertaa aikaisemmin, tämä kolmas kerta ei ole vahinko. Maailmassa on harvoja yhtä varmoja asioita kuin tämä.

Toiseksi on muistettava, että hevosenkenkälepakko on kaakkoisaasialainen,  trooppinen lepakkolaji. Wuhan, josta korona kaikkien yksimielisesti hyväksyman käsityksen mukaan alkoi räjähdysmaiesti levitä, ei sijaitse Kaakkois-Aasiassa vaan tuhansien kilometrien päässä Keski-Kiinassa. Wuhan ei siis ole tropiikkia.

Olen käynyt Wuhanissa. Wuhan on monimiljoonainen, useiden eri yliopistotasoisten koulujen kaupunki, joka on komeiden siltojen ohessa täynnänsä erilaista tutkimuslaitosta ja laboratoriota. Wuhanin yliopisto on se yliopisto, johon muut kuin Kiinan eliitin lahjakkaat lapset pistetään opiskelemaan. Se on ehkä tästäkin syystä melko vapaamielinen ja mm. Kiinan homotaivas. Toki on niin, että Kiinasa ei olla koskan suhtauduttu kovin ahdasmielisesti homoseksuaalisuuteen, mistä voidaan lukea vaikkapa edellämainitun Jyrki Kallion kääntämästä teoksesta Avain kungfutselaisuuteen – Valittuja kirjoituksia kolmelta vuosituhannelta.

Tavallaan Wuhan on melko suljettu kaupunki, eivätkä siellä toimineet ainakaan vuonna 2014 ulkomaiset luottokortit eikä kaupungista ollut ainakaan helposti löydettävissä hotellia, jonka olisi voinut maksaa tällaisella kortilla. Siellä ei ole ulkomaisille perusturisteille juuri mitään. Huolimatta asukasmäärästä sinne saatiin metro melko myöhään, 2014. Epäilemättä Wuhanissa ulkomaalaisia tutkijoita piipahtelee, ja on esitetty epäilyksiä, että se olisi ollut juuri yhteistyössä amerikkalaisten kanssa tekeillä ollut tutkimusprojekti, josta covid 19 -virus olisi ennen aikojaan jotenkin, ehkä vain kiinalaisen korruption  siivittämänä, karannut ennen aikojaan. Kiinalaiset eivät päästäneet länsimaisia tutkijoita wuhanilaisiin laboratorioihin selvittämään viruksen mahdollista alkuperää, mikä viittaa siihen, että laboratorioista olisi voinut löytyä jotain raskauttavaa – miksi muuten oltaisiin kielletty?

Olen jonkin verran taipuvainen ottamaan huomioon tämän biologisten aseiden nikkaroimiseen liittyvän huhun, sillä kiinalaisten paljon paheksuntaa herättävät kasvojentunnistus- sun muut tekoälykehitelmät ovat syntyneet Microsoftin hedelmöittäminä laitoksessa, jonka nimi alkuun oli Microsoft Research China, sittemmin Microsoft Research Asia, enkä ole kuullut, että tämä laitos olisi lopettanut toimintaansa. Ilmeisesti jenkit suorittavat Kiinassa sellaisia kokeitaan ja tutkimuksiaan, joiden tekeminen Pohjois-Amerikan mantereella olisi epäeettistä.

Olen myös kuljeskellut kansantoreilla ympäri Kiinaa, ja olen nähnyt niillä kaupattavan mitä ihmeellisimpiä lieroja, äyriäisiä, tunnistamattomia ölläisiä, hyönteisiä eri kehitysvaiheissaan munista täysikasvuisin ja siltä väliltä, käärmeitä verkkokasseissa, ankkoja säkeissä siivet katkaistuna ja sammakoita sidottuina kolmen kimpuiksi jaloistaan. Mutta minä en ole nähnyt niillä lepakoita, ja jos olisin nähnyt niillä supussa olevan lepakon mieleen tuovia luunahkakimppuja, olisin kyllä kiinnittänyt niihin huomiota.

Eli kaakoisaasialaisesta tropiikissa elävästä hevosenkenkälepakosta ei ole voinut vahingossa levitä virus Wuhanissa.

Tämä kuulostaa nyt kyllä salaliittoteorialta, mutta minkäs sille voi, että kyllä tästä väkisin mieleen juolahtaa, suhtautuipa salaliittoteorioihin periaatteessa vaikka miten kielteisesti, että Venäjä on saanut jotain vihiä tästä viruksenkarkaamishommasta ja kenties jopa tietää perimmäisen syyllisen. Me pidämme mielellämme venäläisiä, toista kulttuuria kun edustavat nämäkin, vähän tyhmänpuoleisina. Mikä on virhe. Venäläiset osaavat kyllä laskea siinä kuin kiinalaisetkin. Venäjän kauppa Kiinan kanssa on jotain 190 miljardin dollarin luokkaa kun Kiinan ja EU:n on 821 miljardia ja Kiinan ja Yhdysvaltojen 734 miljardia. Monilla tahoilla väitetän, että Venäjä nöyristelisi Kiinaa. Itse veikkaan, että se pikemminkin kiristää. Venäläiset pystyvät esittämään nöyristelijää – lukekaapa vaikka Dostojevskin Karamazovin veljeksistä, miten jokerimainen hirviö isä-Karamazov on nöyristelevinään, kun se on hänen kieroille päämäärilleen eduksi.

Venäjä on saanut maailman uskomaan, että se haluaa ja jopa kuvittelee saavansa Ukrainan, itsenäisen europpalaisen valtion. Venäjä ei voi meidän mielestämme mitenkään sitä saada ainakaan millään edes lähes kohtuullisella hinnalla. Mutta ehkä se ei edes tavoittele sitä?

Jotenkin Venäjä kuitenkin näyttää saaneen Kiinan uskomaan, että Venäjä voi saada Ukrainan ja että se on läpihuutojuttu. Siinä auttoi, että kiinalaisilla kuten miellä kaikilla muillakin on liioiteltu käsitys omasta kyvystämme ennakoida asioiden sujumista ympärillämme. Olemme, me kaikki ihmiset, ikuisia optimisteja, jotka olemme aivan varmoja, että asiat sujuvat niin kuin toivomme, vaikka olemme koko ikämme nähneet, että niin ei juuri koskaan käy.

Olettamukseni on, että Putin tietää jotain covid 19 -viruksesta, samoin kuin hän tietenkin tietää sen, että yksikään Kiinaa vähänkään tunteva taho ei usko, että covid 19 -virus olisi jotenkin vahingossa lähtenyt liikkeelle aika hitsin kaukaa hevosenkenkälepakon luonnollisista asuinpaikoista. Venäjä on pitkittänyt sotaa, mutta Kiina julistaa Global Timesillä, että sitä pitkittääkin länsi, mitä en suoraan sanottuna usko kiinalaisten tavantallaajienkaan uskovan – mutta Global Times onkin ulkomaalaisille suunnattu propagandasivusto, ja aivan kuten me uskomme kiinalisten olevan tyhmiä, kiinalaisetkin ovat satavarmoja, että me olemme tyhmiä. Jos Kiina tukee sodassa Venäjää, Kiina menettää EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet. Se on kaikille selvää. Jos ei tue, on riski, että Venäjä paljastaa, mitä tietää tästä maailmalle aika kalliiksi tulleesta pandemiasta, jolloin se menettää, silloinkin, mainitut läntiset kauppasuhteet, jolloin niillä pienilläkin Venäjän kauppasuhteilla on väliä. Jos Venäjä voittaa sodan jossain mielessä, Kiina voi menettää läntisten kauppasuhteiden lisäksi myös Taiwanin. Kiina suhtautuu Taiwaniin samalla tavalla kuin Venäjä ainakin propagandassaan Ukrainaan, paitsi että Taiwan ei ole koskaan ollut hetkeäkään osa Kiinan kansantasavaltaa vaan paikka, jonne Kuomintag eli kommunistisen puolueen "viholliset" pakenivat, kun Mao voitti. Kiinalla on siis vielä vähemmän oikeutta Taiwaniin kuin Venäjällä Ukrainaan. Jos yhtälö menee näin, se on itse asiassa Kiina, joka nöyristelee.

Kuviota sotkee Wagner. Juuri siinä aamutuimaan ennen Venäjälle laskeutumistaan Xi tuomitsi Wagnerin suorittamat kiinalaisten murhat Keski-Afrikassa. Ihmishenki on Kiinassa halpa niin kuin se on Venäjälläkin, mutta vaikka ihmispolot ovat ihmispoloja, bisnes on sentään kuitenkin bisnes, eivätkä kiinalaiset pidä siitä, että venäläinen palkkasotilasarmeija sotkee heidän bisneksiään Afrikassa.

Lisäksi  5.3 kuluvaa vuotta Kiina kuulemma ehdotti Taiwanille rauhanomaista yhdstymistä, ei käytännössä uhkasi sitä sodalla, ts. päätti kokella kepillä jäätä sen suhteen, miten arvokkaina länsi pitää kauppasuhteita Kiinan kanssa. Sattaa nimittäin olla, että Kiina ei uskonut Euroopan irrottautuvan Venäjän fossilisista polttoaineista tätäkään vertaa. Se siis uskoi, että fossiliset polttoaineet olisiva lännelle arvokkaampia kuin ne sitten olivat. Irrottautuminen niistä ei ole ollut täydellistä, mutta kyllä Euroopassa on saatu mahdottoman hyvin alkuun vihreä siirtymä. Samaan ei tosiaankaan oltaisi päästy ilman Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, joten asiassa on, jos näin makaaberisti voidaan sanoa, hyvätkin puolensa. Ehkä kauppasuhteet Kiinan ovat Eroopalle samanarvoisia kuin Venäjän fossiiliset polttoaineet, ts. korvatavissa?

Eli jos tässä on meneillään lännen ja Venäjän välinen sota niin on tässä meneillään Venäjän ja Kiinankin välinen sota. Ja jos paljastuu, että Venäjä ja Kiina todellakin ovat ystäviä ja Kiina mm. antaa anteeksi Wagnerin puuhat ja kauppasuhteiden menettämisen lännen kanssa – vaikka kiinalaisessa kulttuurissa ei ole edes olemassa mitään anteeksiantamisen perinnettä tai edes mitään sitä muistuttavaa – niin lupaan kyllä Jyrki Kallion kanssa hämmästyä.

Viimeksi muokattu: 21.03.2023
Kommentit (0)
1 / 40 Seuraava sivu »