Joulun alla

...minua ei juuri stressaa, mutta...

Meiltä jäi viime joulu vähän väliin. Tällä kertaa ajattelin, että sitä voisi nyt ehkä vähän viettää – tietenkin  vain kohtuuden rajoissa, sillä aina pitää muistaa, että joulu pitää myös raivata pois…

Rupesin kaivamaan vakioreseptejäni.

Olin aikanaan yrittänyt koota reseptejä kansioon, mutta se projekti kilpistyi hirmuiseen lehtileikemäärään, jota ei ollut mahdollista pitää järjestyksessä; sitäpaitsi se yksi kansio pursui pian yli eri keittokirjojen väliin, niin että lopulta ei ollut mahdollista löytää mitään mistään. Sitten yritin leikata reseptit irti sivuita mahdollisimman tarkasti ja liimata pikkulappuset eri luokkiin ryhmiteltyinä kirjaan, mutta pian kirja paksuni niin, että sivut irtosivat.

Löysin tavarakaaostamme viime kevättalvella sortatessani oheisen kirjan. Se on omatekemäni. Silloisessa uudessa työpaikassa oli erilaisia koneita, joilla saattoi mm. tehdä pikaisia protoja kirjoista. Ja minunhan piti tietysti opetella käyttämään niitä vehkeitä. (Omiin juttuihin piti tietenkin materiaalit maksaa itse, kuten juuri tähän kirjaan.) Minulla oli vanhastaan Illustratorilla piirrettyjä kuvia vihanneksista, hedelmistä ja sen sellaisista, mustavalkoisina tosin, mutta äkkiäkös näppärä tyttö niihin värit napsaisi.

Kuvasta ei ehkä näy, mutta kirja on jaettu rekisterikoloilla kolmeen lohkoon. Kaikkien muiden ohessa oli sellainenkin kone...

Koska kyseessä oli joukko pikamenetelmiä protojen tekoon, oli tietysti jo odotettavissa, että kirja ei ole kestänyt vaan kaikki pikaliimat olisivat murentuneet. Mutta koska olen aika kärsivällinen ja muutenkin pitkäpiimäinen luonne, olen nyt teippaillut sivuja kiinni. Ihan hullun hommaa…Mutta tähän kirjaan kirjoittelen käsin vakioreseptini, ne, joita en käytä niin usein, että muistaisin ne ulkoa, mutta joita pitää näköjään silloin tällöin kaivaa esiin.

Ensimmäiseen lohkoon tulevat joulureseptit, ja kaikki niitä koskevat liput, laput, leikkeet ja monisteet poistuvat ennen tätä joulua meidän talon sekajätelaatikkoon. Saman tien menee paljon muutakin. Jostain syystä olen koonnut aika määrän esimerkiksi "paistettavan" juustokakun reseptejä – uuteen kirjaan on nyt valikoitunut kaksi, joita voi vaikka sitten aikansa kuluksi vertailla. Jäätelöresepteistä jää talteen vain yksi huippu hyvä, joskin aika monimutkainen. Nuoruuden päivistä on kertynyt nippu pataruokareseptejäkin – tätä nykyähän sitä säveltää sellaiset lennossa. Niin että kyllä sitä lappua nyt lähtee.

En tosin ole ollenkaan varma, onnistuuko tämäkään. (15.12.2022)