Outoja ilmiöitä

Elämmehän tosin muutenkin outoja aikoja.

Maailma on siis tällä hetkellä erittäin kummallinen paikka, ja meidän parvekkeellekin on ilmaantunut tällainen outo kasvi. Ei aavistustakaan, mikä tämä on, mutta missään tapauksessa siitä ei ole tullut sitä, mitä kenties olisi pitänyt tulla. Mitään nuppuja tässä ei ole ollut eikä ole, mikä viittaa johonkin lehtivihannekseen. Lehden reunasta vähän nakersinkin, ja ihan hyvältä maistui, mutta en uskalla salaattiin silputa, kun en tiedä, mikä tämä on. Hän on asettunut toiseen päähän parvekelaatikkoa, jonka toisessa päässä oli muutama retiisi.

Lisäksi kolmas maailmansota alkoi tänä aamuna 21.9.2022 noin klo 08. Suomen eduskunta ei ole saanut Suomen itärajaa kiinni, mikä hämmästyttää minua, vaikka se olisi pitänyt sulkea jo heti kahdeksalta. Tuohon kellonaikaan Venäjä paitsi tapansa mukaan uhkasi ydinaseilla ilmoitti myös julistaneensa osittaisen liikekannallepanon, mikä onkin saanut venäläiset liikkeelle: heti aamusta myytiin loppuun kaikki lentoliput Jerevaniin ja Istanbuliin, ja rautateiden verkkosivut kaatuivat.

Monet asiat ovat jääneet välittömästi Ukrainaan liittyvien uutisten varjoon. Kansainvälisiä medioita seuraamalla on kyllä pysynyt mukana juonessa.

Meillä ei esimerkiksi ole juurikaan kerrottu siitä, että Israel on pommittanut Damaskosta jotakuinkin joka viikko. Lentokenttä on pantu uusiksi useampaan kertaan siellä, ja (ainakin muodollisena) syynä on ollut, että Iran on tuonut siviililentokoneilla aseita Syyriaan. Nyt Iran on sitten kerännyt Syyriasta kamppeitaan.

Nimittäin: Iranin teokratian ylin sekä uskonnollinen että samalla maallinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei, on vakavasti sairas. Petipotilas, siis. Tämä tarkoittaa, että siinä maassa ei tällä hetkellä pystytä tekemään minkäänlaisia päätöksiä. Tästä on ollut seurauksena väkivaltakoneiston ylireagointeja kuten jälleen kerran intellektuellien vangitsemisia – esimerkiksi elokuvaohjaaja Jafar Panahin. Meilläkin on kerrottu viimeimmäksi tänään, että yksi huivisäännöksiä rikkonut pillupoliisin pidättämä nainen oli kuollut vankilassa. Tästä seurasi mielenosoituksia, sillä omaisten tytön ruumiista tekemien havaintojen perusteella tämä oli kuollut väkivallan uhrina kun taas pillupoliisin mukaan tämä oli saanut sydänkohtauksen.

Iranin tähän tapaukseen liittyvissä mielenosoituksissa on tähän mennessä nyt kuollut viisi muutakin naista. Nämä ovat olleet taustaltaan kurdeja. Nyt, kun Venäjä on kiinni aloittamansa maailmansodan ensimmäisessä rintamassa Ukrainassa, kurdit ovat katsoneet hetkensä koittaneen, ja kuten tiedetään, kurdeissa on vahvoja naisia. Toivottavasti perustavat Kurdistaniin rehellisen matriarkaatin, jossa vain naiset perivät suvun omaisuuden ja aviomiehet käyvät vaimojensa kodeissa vain yöjälassa. Tämä nimittäin toimii hyvin Kiinassa mosujen keskuudessa, joten idean voi hyvin varastaa, semminkin kun välimatka Kurdistanista tuonne Yunnanin ja Sichuanin rajamaille ei edes ole kovin pitkä.

Iranissa monet pelkäävät nyt palliensa puolesta. Samoin Syyriassa, sillä sen oma armeija ei ole kaksinen. Syyriaa ovat tukeneet Venäjä ja Iran, ja molemmat ovat nyt kiireisiä muissa asioissa.

Ensi kuussa pitäisi olla Kiinan "kommunistisen" puolueen keskuskomitean kokous, jossa Xi Jinpingille oletetaan olevan tulossa kolmas kausi valtakunnan ylimpänä johtajana. Sen pitäisi olla mahdottomuus siksi, että Kiinan olisi oikeastaan pitänyt oppia jotain Maosta, mutta viime aikoina on puhuttu, että Xi tästä huolimatta saisi tämän mahdottoman kolmannen kauden Kiinan "kommunistisen" puolueen pääsihteerinä.

Ja kuitenkin Xi on ryssinyt.

Xi tuli valtakuntansa johtoon 2012, ja vuonna 2014 eli samana vuonna, kun Venäjää valtasi ensimmäisen eränsä alueita Ukrainasta, Kiinan kansantasavallan viisumianomuskaavakkeessa puhuteltiin länsimaista viisuminhakijaa tokaisemalla, että painu sinä vittuun. Sanamuoto ei ollut ihan tämä, mutta sisältö oli tarkalleen. Olimme jo valitettavasti ostaneet lentoliput – sitä paitsi Kiinaan ei edes voinut hakea turistiviisumia ilman valmiiksi hankittua lentolippua – joten täytimme sitten pitkin hampain hakemukset ja veimme läpi reissumme. Reissu oli kyllä ihan hyvä, kuukauden päivät pistimme menemään pitkin Kiinan takametsiä. Eli Kiina lienee ollut mukana näissä Venäjän suunnitelmissa heti vuodesta 2014. Vasta jälkikäteen pisti silmään, että Kuopiostakin hävisivät kaikki kiinalaiset vaihto-opiskelijat, joita vielä 2007/2008 oli ollut pilvin pimein.

Xin henkilöhistoria tosin on sellainen, että hän luultavasti on ryssinyt tahallaan. Hän kostaa nyt Kiinan kansantasavallalle ne kärsimykset, jotka se aiheutti hänelle ja hänen lapsuudenperheelleen.

Venäjä piti kiinalaisyleisölle Kazakstanissa oudon mellekka + mellakantorjuntanäytöksen talvella Kiinan olympialaisten kunniaksi. Kun Xi viime viikolla matkusti Venäjän johtaman Shanghian yhteistyökonferenssin kokoukseen Uzbekistanin Samarkandiin, hän matkusti Kazakstanin kautta. Siellä hän käytti samoja sanoja kuin Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen alussa, eli höpinöitä valtiollisen suvereniteetin kunnioittamisesta yms. 'Suvereeni valtio' on tässä tapauksessa kiinaa ja tarkoittaa itsenäistä, kansainvälisesti tunnustettua YK:n jäsenmaatamaata, johon Kiina aikoo Venäjä työrukkasenaan hyökätä.

Ja sotahan on mukavasti levinnyt Ukrainasta sinne Kiinan rajamaille. Tadzikistanissa on katsottu ajan kypsyneen. Armenian ja Azarbaitžanin välillä on kahakoitu, ja sen kunniaksi Pelosi matkusti Armeniaan kuten taannoin Taiwanille. Armenialla on Venäjän kanssa Kollektiivisen turvallisuusjärjestön sopimus. Azerbaidžania puolestaan tukee Turkki.

Kiina reagoi varsin laimeasti siihen, että Pelosi ja jotkut muutkin ravasivat Taiwanilla. Jonkun verran kiinalaiset lennättelivät lentokoneitaan ja lennokkejaan ja uittelivat laivojaan siinä lähialueilla, mutta Kiina on selvästikin hyväksynyt, että tämä ruljanssi maksaa sille Taiwanin.

Kiina ei mielellään sodi, sillä se on erittäin korruptoitunut yhteiskunta, ja armeija on tietenkin yhtä korruptoitunut kuin koko muukin valtio. Venäjällä, joka on myös korruptoitunut, ei ole korruptoituine armeijoineen mennyt Ukrainassa niin hyvin kuin se on itselleen ja etenkin Kiinalle (tai sen suurelle yleisölle) uskotellut (väitän siis, että Xi ei "ei ole uskonut" vaan ihan päinvastoin).

Jos Venäjä ja Kiina halusivat muodostaa jonkinlaisen Lännestä riippumattoman talousyhteistyökuvion omine maksujärjestelmineen yms., mikseivät ne tehneet sitä tuosta vaan, kaikessa rauhassa? Miksi sitä varten piti hyökätä Ukrainaan? Sitä minä en käsitä… Sen kyllä käsitän hyvin, että ne haluavat eroon Lännen taloudellisesta vaikutusvallasta itsensä suhteen, ja tämä erkaneminen olisi varmaan suotu niille ilman sotiakin, sen kun olisivat pistäneet toimeksi.

Venäjä ajoitti ilmoituksensa sodan eskaloimisesta nyt YK:n yleiskokouksen aikaan. Maailman päättäjät ovat siis juuri parahiksi koolla New Yorkissa. Mitä Kiinaan tulee, länsimediat kuten The Guardian ovat hienostuneesti kertoneet, että Kiina vaatii kaikkia nyt neuvottelemaan Putinin ilmoituksesta vähän kuin maailmassa ei olisi muuta tekemistä kuin kohottaa Venäjän nahjusmaisten hörhökansalaisten tsaarin egoa. Al Jazeeralla puolestaan ilmoittaa Kiinan ulkoministeriö Wang Wenbinin suulla suoraan, että Kiina tukee Venäjää täysin ja että se kertakaikkiaan haluaa, että Venäjälle annetaan, mitä se vaatii ja että neuvottelulla ei tässä tapauksessa tarkoiteta muuta kuin päätöstä kuitata nämä vaatimukset toteutettaviksi. En tiedä, tarkoittiko tämä myös sitä, että Kiina aikoo nyt myös sotia Venäjän rinnalla. Olen pasifisti, mutta minusta tätä kannattaisi ehkä jotenkin vähän testata... Ihan pikkuisen vain...(21.9.2022)