Neuvostoliiton romahduksesta

Neuvostoliiton romahdus. Denis Sneguirev. Ranska 2021. Yle. TV1, 28.9.2022 klo 19.00.

Katsoin äsken telkkarista ranskalaisen dokumentin, Denis Sneguirevin Neuvostoliton romahduksen.

Dokumentti ei avaa kovin seikkaperäisesti romahduksen yhteiskunnallisia yksityiskohtia vaan on pikemminkin kansan tulkinta asiasta. Ei tosin ihan rivikansalaisten, vaan pikemminkin jossain määrin etuoikeutettujen. Nyrkkeilijästä rikolliseksi, muusikosta ja musiikinopettajasta torimyyjäksi, vankilakundin heilasta näyttelijättäreksi. Kaikista näistä haastatelluista ei mieleeni jäänyt, miten he selvisivät siitä kurimuksesta, mikä Venäjän 90-luku oli.

 

Esimerkiksi en nyt muista eniten haastatellun henkilön, kaivosmiehen selviytymiskaarta. Mutta  kaivosmiesten lakot, joissa nämä eivät millään muotoa halunneet kaataa järjestelmää vaan vain, että 80-luvun lopun kurjistuneissa oloissa etuoikeudet joltain eliittiporukalta loppuvat ja aletaan taas elää tasa-arvon ihanteiden mukaan, aloittivat prosessin kohti systeemin romahtamista.

Mutta etuoikeutetut tuhosivat mieluummin koko maan, ja samoin taitaa olla käymässä nyt.

Kaikki me, jotka olemme Neuvostoliitossa/Venäjällä eri vuosikymmenillä reissaileet, olemme käsittääkseni aika yksimielisiä siitä, että Putin toisaankin sai katastrofaalisen 90-luvun jälkiä korjattua. Mutta hinta oli se, että valtakuntaan syntyi taas, siis taas!, järkyttävän räikeästi etuoikutettujen ryhmiä, nämä kuuluisat oligarkit ja kleptokraatit, ja nämä nyt taas, siis taas!, mieluummin Putinin johdolla tuhoavat koko maan mieluummin kuin pistävät omat etuoikeutensa jakoon. Sillä mistäään muustahan tässä Ukrainan sodassa ei perimmältään ole kysymys. Kyse on siitä, että Putin ei saanut oligarkejaan ja kleptokraattejaan kuriin ja syntyi tarve mielistellä tämän epäonnistumisen peittelemiseksi suuria massoja Ukrainan nöyryyttämisellä.

Nuo haastatellut olivat jälleen kerran niitä, joiden kanssa me Venäjällä reissailleet olemme mieluusti jutskailleet. Sivistyneitä ja sympaattisia. Oli tässä uudessa tilanteessa irvokasta katsella näitä typpejä. Sillä nyt olemme nähneet näiden samanlaisten ihmisten riemuitsevan siitä, että heidän aseensa tappaneet urakalla ihmisiä, joita he ihan vastikään pitivät veljeskansanaan.

Venäjän kansa on paljastanut itsestään aivan uuden puolen. Sympaattiset juttukaverimme ovat kehittäneet itsestään hirviöitä. Noita dokumentissa haastateltuja katsellessa sitä kysyikin itseltään, että mitenkähän tuokin mukava ihminen on nyt suhtautunut Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Venäjän kansa sallii sen tapahtua, tämän Ukrainan tuhoamisen. Putin on oikeastaan vain yksi piruparka, joka sai todella hyviä juttuja aikaiseksi parilla ensimmäisellä presidenttiytensä kaudella – on ilmeisen hyvin perusteltua, että kukaan ei saa olla presiidenttinä kuin kaksi kautta, missään maassa – mutta sitten hänelle nousi kusi päähän. Eikä tämä parisataamiljoonainen Venäjän kansa saanut kuriin tätä todellisuudentajunsa menettänyttä piruparkaa.

Ja nyt nämä Venäjän kansalaiset pakenevat kotimaastaan. Eikö heidän pitäisi jäädä Venäjälle taistelemaan Putinia vastaan viimeistään nyt? Georgiassa, minne venäläisiä rynnii valtavina massoina, on nämä hulttiot otettu vastaan kylteillä, joissa lukee, että kannatit kyselyissä Putinia, joten miksi tulet nyt tänne. Ehkäpä tällaisia kylttejä pitäisi saada meidänkin itärajallemme, edes niitä, kun rajaa ei näytetä saatavan kiinni.

Nyt Itämerellä ovat räjähtäneet kaasuputket poikki. Itse putket ovat nelisenttistä terästä ja niiden ympärille on valettu 11-senttinen teräsbetonivaippa. Tällaiset kapineet eivät räpsähtele itsestään poikki, ja tosiaan, ennen kuin kaasu alkoi syöksyä meren läpi, rekisteröitiin valtavia räjähdyksiä, jotka nyt sitten ovat osoittautuneet näiden putkien räjäyttämisiksi. Siellä lähes syvyydessä ei ole ketään ollut näkemässä, kuka tämän on suorittanut, mutta jopa kiinalaisella propagandasivustolla Global Timesilla, missä yleensä syytetään amerikkalaisia yksiselitteisesti tapahtuipa mitä tähänsä, syytetään tietysti toki nytkin Yhdysvaltoja, mutta hämmästyksekseni otettiin huomioon, että voi se syyllinen olla Venäjäkin. Tämä on aika merkillistä ajatuksenkulkua Global Timesilla.

16.10. alkaa Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous, jossa Putinin rakkaimman ystävän Xi Jinpingin pitäisi saada aiemman lansäädännön vastainen, mutta nyt Xin itse itselleen suoma kolmas viisivuotiskausi Kiinan johdossa. Kaikki muut ovat sitä mieltä, että tietenkin hän sen saa, Kiinassa kun asiat menevät aina niin, ja niinpä minä olen maailman ainoa ihminen, joka olen ilmoittanut epäileväni asiaa. Voi olla, että olen vain sinisilmäinen – en yksinkertaiseti vain haluaisi, että kiinalaisetkin ovat hirviöitä. Mutta kun Xi on minun käsitykseni mukaan ryssinyt. Luultavasti tulee osoittautumaan, että olen tapani mukaan väärässä, mutta silti...

 

PS. Ja mitä Ukrainaan tulee, minä en ole sitä mieltä, että se kansakunta koostuisi herranenkeleistä. Ukrainalla on ollut aivan samat oligarki- ja kleptokraattiongelmat kuin Venäjälläkin, ja Ukraina on jpa korruptoituneemi kuin Venäjä. Minä olen vain sitä mieltä, että sinne ei olisi pitänyt hyökätä. (28.9.2022)